Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ντοκιμαντερίστες παραγωγοί και σκηνοθέτες 14 ντοκιμαντέρ απέχουμε από τo Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

17 Ντοκιμαντερίστες παραγωγοί και σκηνοθέτες 14 συνολικά ντοκιμαντέρ απέχουμε από την φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, παλαιότεροι και νέοι Ντοκιμαντερίστες, παραγωγοί και σκηνοθέτες δεκατριών (13) συνολικά ντοκιμαντέρ, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις φετινές μας ταινίες, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις καθυστερήσεις ή περικοπές χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς, ιδιώτες και χορηγούς.
Μας ενώνει η κοινή αγωνία ενός νέου Νόμου για τον Κινηματογράφο. Η ίδια αγωνία οδήγησε τους περισσότερους από εμάς στο να γίνουμε μέλη του κινήματος «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους σε μια σειρά δράσεων, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αποχή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2009. Μια πράξη διαμαρτυρίας για τη χρονίζουσα αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στο συλλογικό αίτημα του χώρου για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Κινηματογράφο, άρα και το Ντοκιμαντέρ.
Ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να υλοποιήσει επιτέλους την δημόσια δέσμευσή του, καταθέτοντας και ψηφίζοντας το νέο Νόμο που θα επιλύει τα χρόνια προβλήματα του Κινηματογράφου.
Αγωνιζόμαστε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ντοκιμαντέρ που θα μεριμνά για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (παραγωγής, εθνικής διανομής, διεθνούς προβολής). Ζητάμε την ίδρυση μιας Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου στα πρότυπα των μεγάλων κινηματογραφικών σχολών, διεθνώς. Αγωνιζόμαστε για να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο υφιστάμενος Νόμος της Πολιτείας περί καταβολής του 1,5% των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών υπέρ του Κινηματογράφου, κάτι που οι ιδιωτικοί σταθμοί συνειδητά, συστηματικά και παράνομα αρνούνται να εφαρμόσουν.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που από την ίδρυσή του στηρίξαμε και συνεχώς προσπαθούμε να γίνει καλύτερο, θα διεξαχθεί φέτος 13–22 Μαρτίου 2010. Μέχρι στιγμής, αρνηθήκαμε να δηλώσουμε συμμετοχή των ταινιών μας, αποφασισμένοι να απέχουμε από την φετινή διοργάνωση.
Οι δράσεις μας δεν αποτελούν επίθεση στο θεσμό του Φεστιβάλ αλλά προκύπτουν ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αδιεξόδων των τελευταίων ετών.
Με την απόφασή μας για αποχή, αναλαμβάνουμε, πρώτοι απ’ όλους, εμείς οι ίδιοι, ένα μεγάλο προσωπικό κόστος, στερώντας από τις ταινίες μας την προβολή-παρουσίαση σ’ έναν από τους φυσικούς τους χώρους, καθώς και τη χαρά της επικοινωνίας με το κοινό του Φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους, την κριτική και τους ξένους συναδέλφους μας.
Ελπίζουμε, με τη σειρά τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου & ΕΡΤ) να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες.
Υπογραφές (αλφαβητικά) - ιδιότητα
Γιάννης Αγγελάκης - Σκηνοθέτης
Φρέντυ Βιανέλλης - Σκηνοθέτης
Μαρία Γεντέκου - Παραγωγός
Νίκος Γραμματικός - Σκηνοθέτης
Μανώλης Δημελλάς - Σκηνοθέτης
Γιωργος Χρ. Ζέρβας -Σκηνοθέτης
Τίμων Κουλμάσης - Σκηνοθέτης
Θάνος Λαμπρόπουλος - Παραγωγός
Καλλιόπη Λεγάκη - Σκηνοθέτις
Βασίλης Λουλές - Σκηνοθέτης
Γιάννης Μισουρίδης - Σκηνοθέτης
Δημήτρης Παναγιωτάτος - Σκηνοθέτης
Κατερίνα Πατρώνη - Σκηνοθέτις
Λουκία Ρικάκη - Σκηνοθέτις
Αντρέας Σιαδήμας - Παραγωγός
Ηρώ Σιαφλιάκη - Σκηνοθέτις
Σπύρος Τέσκος - Σκηνοθέτης

για αλλες συμμετοχες στο greekdocumentaries@gmail.com

Πληροφορίες για τις δράση και τις πρωτοβουλίες της Ομίχλης http://fogfilms.org/

1 σχόλιο:

dialogos sto facebook είπε...

Lucia Rikaki Πληροφορίες για τις δράση και τις πρωτοβουλίες της Ομίχλης http://fogfilms.org/
Yesterday at 01:39 ·

Gay Evangelia Angelis ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...
Yesterday at 14:17 · Gay Evangelia Angelis ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΑΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ

Yesterday at 14:25 ·
sxolio apo Georges tseberopoulos 20 χρόνια αργότερα έχουν αλλάξει τα πάντα στον κινηματογράφο Γκαίη, πώς να μείνουμε με το ίδιο νομοσχέδιο? Είναι προς τιμήν του Φώτου που μπορεί να ακολουθεί τις εξελίξεις και δεν είναι απολιθωμένος και βολεμένος μέσα στις παληές νοοτροπίες.

Gay Evangelia Angelis Αγαπητέ Γιώργο εχω μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σου και πρέπει να σημειώσω οτι θεωρώ τον εαυτό μου παρατηρητή των προσφατων εξελίξεων οπότε σαν παρατηρητης έχω να επισημάνω τα εξής.
α) Μια Ακαδημία Κιν/φου αφορά ολους τους κινηματογραφιστές και προτίστως τους σκηνοθέτες που θεωρώ σωστο να είναι ενεργοί ο αλλά αυτό θα πρέπει να ισχύει και για όλους τ... See Moreους υπόλοιπους που θα εχουν λόγο... Δεν μας ενδιάφερει το είδος των ταινιών που ο κάθε σκηνοθέτης εχει κάνει την τελευταία επταετία???? Εχω πολλά ερωτηματικά κι επιφυλάξεις για την Ακαδημία θεωρώ οτι ειναι λάθος χρόνου η δημιουργία της αφ ενός και με τελείως αντιδημοκρατικό τρόπο.(δηλαδή χωρίς δημόσια συζήτηση. Ποιόν φοβόμαστε τον Χάρη Παπαδόπουλο? εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι κανέναν και θα λέω πάντοτε την γνώμη μου Οσον αφορά τον Φ.Λαμπρινό και Θ.Αγγελόπουλου όταν επεξεργάζόντουσα τον νόμο κάποιοι προσπαθούσαμε να επισημάνουμε τις μαλακίες (θα με συγχωρήσεις για την λέξη αλλά είναι η μόνη πού αρμόζει) 'οσον αφορ'α κρατικά βραβεία κ.τ.λ Τέλος και εδω ελπίζω να υπάρξει μία δημόσια συζήτηση με όλους τους αρμόδιους οσον αφορά τον νόμο και την Ακαδημία ... Μπορει να μην έχω κάνει πολλές ταινίες αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω οτι έχω παρακολουθήσει τα κιν/κα πράγματα απο πολύ κοντά ...Σε φιλώ με όλη μου την εκτίμηση ΓΚΑΙΗ ΑΓΓΕΛΗ